Намерението на Италия за изграждане на приемни центрове в Албания за

...
Намерението на Италия за изграждане на приемни центрове в Албания за
Коментари Харесай

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Намерението на Италия за изграждане на приемни центрове в Албания за мигранти, пристигащи по море, може да бъде проект за съглашения сред Европейския съюз и страните, които не са негови членки. Това съобщи италианският министър председател Джорджа Мелони, представена от " Ройтерс ".

 

Споразумението, оповестено през вчерашния ден, е първият образец за държава отвън Европейски Съюз, която приема мигранти от името на страна от Съюза. То идва след спорен опит на английското правителство да изпрати хиляди бежанци в Руанда.

 

Планът беше разгласен от Мелони и нейния албански сътрудник Еди Рама и има за цел да намали пристигащите мигранти по море в Италия, които са се нараснали с към 65% от началото на годината, надхвърляйки 145 000 души.

 

Албанският водач съобщи, че договорката с Италия към момента би трябвало да бъде приложена на процедура и предвижда, че постигането на съглашения за репатриране с африкански страни за неодобрени за леговище бежанци ще бъде " най-трудното нещо ".

 

Той изрази песимизъм по отношение на въздействието на съглашението.

" Това няма да реши нищо, само че Мелони ни помоли за помощ и ние я дадохме ", изясни той.

 

" Вярвам, че съглашението може да се трансформира в модел на съдействие сред страните от Европейски Съюз и страните отвън Европейски Съюз в ръководството на миграционните потоци. Мисля, че това съглашение има самоуверен европейски дух ", посочи на собствен ред Мелони.

 

Тя уточни, че Европейската комисия е била известена и не е дала негативни мнения за самодейността.

 

Албанските центрове в началото ще одобряват към 3000 души, когато отворят порти напролет на 2024 година Рим обаче се надява да усили потенциала им до 36 000 мигранти годишно.

 

Рама посочи, че Италия не е единствената страна от Европейски Съюз, предложила сходна договорка, само че той е приел предлагането на Рим в символ на " признателност ".

 

През 90-те години Италия одобри огромен брой албанци и понастоящем Рим е един от най-солидните поддръжници на очакванията на Албания за присъединение към Европейски Съюз. " Ние сме другари и като такива си оказваме помощ един на различен ", акцентира Рама.

 

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР